Droidnytt

Teknik och nöjen

Bästa apparna 2016

Appar är ett relativt nytt begrepp som kommit till med smartphones och surfplattor. App är helt enkelt en förkortning för applikation. Det finns några olika plattformar som man måste ta hänsyn till när man laddar ned en app. iOs, android och windows har egna uppbyggnader och de appar man vill ladda ned måste laddas från den butik som stödjer det system du har. Till exempel använder sig apple utav app store, Android har Google Play. Apparna är utformade för att passa de olika plattformarna. Så det innebär inte att en app passar alla system. För att hänga med i utvecklingen bör varje stor seriös aktör ha en app.

Det finns olika utmärkelser som utser årets app varje år. Företag kan bli nominerade eller nominera sig själv till en speciell kategori. För att nämna ett exempel så finns till exempel Grand Travel Award, en motsvarighet till Oscarsgalan fast för reseindustrin En jury utser därefter vilka som utses till vinnare. Ibland är det Svenska folket som själv får säga sitt och rösta om nomineringen är inom Sverige.

Worldwide developers Conference (WWDC) är en enorm konferens som hålls av apple i San Francisco varje år, det är en enorm tillställning där många tävlar om att bli nominerad. Apple utser själv varje år olika vinnare på utvecklarmässan WWDC för de bästa inom iOs och OS X.

Android som operativsystem lanserade i början av 2003, men första smartphonen som hade android som plattform lanserade 2008 och är idag en ledande plattform. Google play utser själv vad de själva anser vara årets bästa appar.

Kom ihåg att det ofta inte är samma appar för din telefon som för din surfplatta även om du har samma märke. Så tänk på det när du ska ladda ned något nästa gång så att du får rätt app för rätt produkt.