Droidnytt

Teknik och nöjen

Mobil virtuell verklighet

Även om VR(Virtual Reality) inte har fått samma genomslag som många hoppats på så är det fortfarande något som allt eftersom rör sig framåt. Störst framsteg har vi sett bland lösningar som låter dig spela VR-spel var du än är, utan att behöva vara ansluten till en dator. 

Google Cardboard och Daydream

Den första lösningen vi såg ute på marknaden för mobil VR var Google Cardboard. Google Cardboard är ett headset i kartong där du kan montera din mobil bakom ett par linser och med det få en VR-upplevelse. Den senaste varianten heter Google Daydream och är likt Cardboard ett headset du monterar din smartphone i. Daydream är dock av betydligt högre kvalitet både när det kommer till materialval och optik. Utöver Googles egentillverkade headsets finns det även en stor mängd inofficiella kopior som är kompatibla med både Googles och andra utvecklares mjukvara.

Oculus Quest och Go

Om man vill ha den ultimata VR-upplevelsen ute på resa så är det Oculus man skall vända sig till. Båda deras headsets är helt integrerade och kräver ingen smartphone för att fungera.

Oculus Go är deras enklare headset som ger liknande upplevelse som Googles lösningar men i högre kvalitet och med tillgång till Oculus spelbutik. Steget upp är Oculus Quest och där är kompromisserna få. Istället för att bara följa hur du vinklar huvudet räknar det med hjälp av kameror ut var du befinner dig rent fysiskt och ger dig total rörelsefrihet. Även kontrollernas rörelser fångas upp av headsetet och ger dig möjlighet att även spela spel som Beatsaber.