Droidnytt

Teknik och nöjen

Så fungerar spel på Android

Android är en otroligt bra operativsystem, inte minst för spel. Dagens mobiltelefoner är betydligt mer kraftfulla är vad någon tidigare mobil spelkonsol någonsin har varit. Nedan går vi igenom vad detta betyder i praktiken och vilka typer av spel man kan spela med sin Androidmobil.

Webben

Inte bara mobiltelefonerna utan även webben har utvecklats mycket det senaste årtiondet. Idag går det att producera grafiskt mycket imponerande spel med hjälp av det som kallas HTML5. Dessa spelen går att spela direkt i alla moderna webbläsare, inklusive den som finns på din telefon.

Många internetcasinon har till exempel många av sina spel i detta formatet. På så sätt kan man lika gärna ta chansen till storvinsten när man sitter på bussen som när man är hemma vid datorn. Även om de flesta nya spelen finns i HTML5 så betyder det tyvärr inte att alla äldre spel går att spela på mobilen.

Appar


Vanligaste sättet att spela spel på sin Androidenhet är via så kallade appar. En app är egentligen helt enkelt ett program som körs direkt på enheten. Detta gör att utvecklarna kan använda andra typer av programmeringsspråk och tekniker vilket bland annat möjliggör än mer avancerad grafik. Dessa apparna är dessutom nedladdade och installerade på mobilen vilket gör det möjligt att spela de flesta spelen även om man för tillfället inte har någon uppkoppling till mobilen.

Emulatorer


Sist men inte minst hittar vi en speciell typ av app. Dessa så kallade emulatorer är inte i sig ett spel men gör det möjligt att köra spel ämnade till andra typer av enheter. Det handlar oftast om dedikerade spelkonsoler så som Sony Playstation eller Nintento DS men det finns även emulatorer för äldre datorsystem så som Amiga.

Det som är viktigt att tänka på gällande emulatorerna är att man måste ha rättighet att använda alla spelen man spelar på dem för att inte begå upphovsrättsbrott. Detta är ett komplicerat område och något man bör utbilda sig själv inom innan man själv börjar spela spel via emulator.