Droidnytt

Teknik och nöjen

Svenska mobilspelutvecklare

Svenskar kan känna sig ganska stolta över sina bidrag till spelmarknaden rent allmänt. Men i denna artikel tänkte vi fokusera just på de som haft framgångar i utveckling av spel till mobilspelmarknaden.

sverige_330316403

King.com

Troligtvis finns det ingen större än det svenska företaget som började under namnet Midasplayer men numera är känt som King.com. Detta är utvecklaren av de otroligt populära Candy Crush-spelen. Det är också ett av de äldre företagen på denna lista och startade redan 2003. I februari i år fick man även höra nyheten att Activision Blizzard köpte upp King.com för hela 5.9 miljarder dollar.

Turborilla

Turborilla är en spelutvecklare från Umeå och ligger bland annat bakom spelet Mad Skills Motocross 2, som sett åtskilliga miljoner nedladdningar. Old school nintendospelare får nästan garanterat vibbar av Excite Bike när de spelar detta spel. Under 2014 omsatte bolaget 12 miljoner kronor, vilket är en ganska ordentlig summa för ett företag som endast existerat sedan 2008, och 2015 gick dessutom ännu bättre.

Mediocre

Precis som så många andra företag är Mediocre mest känd för ett spel, det som satte dem på kartan, och i detta fall är det spelet Smash Hit det handlar om. Spelet släpptes i april 2014 och redan i oktober hade det laddats ned hela 40 miljoner gånger. Mediocre beskriver själva spelet som en surrealistisk resa genom en dimension bortom vår värld.